Ev Aydınlatmalarında IP derecelendirmesi

Aydınlatma ürün etiketleri ya da web sitesi açıklamalarında, ürün koruma sınıfı olarak IP derecelendirmesi yazmaktadır. Evine aydınlatma ürünleri almak isteyen ve aydınlatma sektörüyle ilgili olmayan çoğu kişi için bu bilgi başlangıçta anlamlı olmayabilir ama IP derecelendirmesi önemli bir konudur. 

IP derecesi nedir ve bize ne anlatıyor?

Giriş Koruması anlamına gelir ve elektrikle çalışan aydınlatma armatürlerinin “katı madde ve su girişine karşı” ne kadar koruma sağlandığını gösterir. Ürünün kullanım yerine ve amacına uygun koruma derecesine sahip olması önemlidir.

IP derecelendirmesi, IP kısaltmasının yanında iki adet rakamla gösterilir. 

Bir IP Derecelendirmesindeki iki hane ne anlama gelir?

IP derecesinin ilk basamağı, toz parçacıkları, sivrisinekler, güveler veya sinekler dahil olmak üzere katı maddelere karşı koruma seviyesini ifade eder. İkinci basamak, ürün gövdesi içindeki ekipmanın çeşitli nem biçimlerine (damlama, sprey, su altında kalma vb.) karşı korumasını tanımlar.

İlk basamaktaki rakam arttıkça katı cisimlerin ürün içine girişi engellenmektedir. İkinci basamaktaki rakam arttıkça ürünün su ve nem girişine karşı dayanımı artmaktadır. 

IP derecelendirmesindeki basamaklardan birisi X harfi ile gösterilirse, bu ürünün ilgili basamak (Toz veya Su) için derecelendirilmediğini gösterir. 

Katı cisimlere karşı koruma yani toz direnci seviyeleri 0 ila 6 arasında ilerlerken, su geçirmezlik derecesi 0 ila 9 aralığında bulunmaktadır. 

Dikkat: IP derecelendirmesi, ürünlerin çarpma ve darbe gibi fiziksel kuvvetlere karşı dayanımını göstermez. 

Ev içinde kullanılan aydınlatma ürünlerinin IP dereceleri nasıl olmalıdır?

Çoğu iç mekan aydınlatma ürünü suya maruz kalacak şekilde tasarlanmamıştır çünkü ev içinde kullanılan aydınlatma ürünlerinde su temas riski oldukça düşüktür.

IP20: Ürün belirli büyüklükteki katı parçaların girişine karşı korunmuştur ancak su ve neme karşı herhangi bir koruma içermemektedir. IP20 Koruma derecesine sahip aydınlatma ürünleri, oturma odası, yatak odası, ofisler, perakende mağazalar gibi tüm iç mekanlar için uygundur. 

IP30: Ürün tornavida gibi sivri cisimlerin girişine karşı korumalıdır ancak nem ve suya karşı herhangi bir koruma yoktur.

IP40: Böceklerin ürün içine girmesini engellenmiştir ancak neme ve suya karşı koruma yoktur.

IP44: Evlerde, banyo ve tuvalet gibi ıslak mekanlar için aydınlatma seçerken, ürüne ait IP derecelendirmesine dikkat etmek gerekir. IP44 derecelendirmesi aydınlatma ürünlerinin, su sıçramasına karşı dayanıklı olacak şekilde tasarlandığını gösterir.

Banyolarda kullanılacak aydınlatmalar için IP derecelendirmesi nasıl olmalı?

Banyolar, 4 ayrı güvenlik bölgesine ayrılmıştır.

  1. Bölge: Küvet ya da duş alanının içi (Zeminden 225 cm yüksekliğe kadar), IP67 koruması gereklidir ve ürün 12V ile çalışmalıdır. Daha yüksek voltajlı ürünler bu bölümde kullanılamaz. 
  2. Bölge : Küvet ve duş alanında yerden 225 cm ve daha yukarısı, IP65 gereklidir.
  3. Bölge : Küvet ve duş alanından 60 cm yatay uzaklık ve zeminden 225 cm tavan yüksekliğine kadar, IP44 gereklidir. 
  4. 0,1,2 bölgelerinin dışında kalan alanlardır ve herhangi bir IP derecelendirmesi gerekmez.

Mutfaklarda kullanılacak aydınlatmalar için IP derecelendirmesi nasıl olmalı?

Lavabonun veya diğer su kaynaklarının yakınında armatürleriniz varsa, daha fazla IP koruması tavsiye edilir.

Su sıçrama ihtimali olan aydınlatmalar varsa bu aydınlatmaların IP44 olmasını öneririz.
Su sıçrama ihtimali olmayan tüm mutfak ürünleri için IP20 yeterlidir.

Odalarda kullanılacak aydınlatmalar için IP derecelendirmesi nasıl olmalı?

Bu alanlar kuru alanlar olarak tanımlanır ve normal şartlar altında bu bölümlerdeki aydınlatma ürünlerinin su ile teması çok mümkün değildir. Bu bölümler için IP20 sınıfı aydınlatmalar yeterlidir.

IP koruma sınıfı hakkında daha fazla bilgi almak için aşağıdaki tabloyu inceleyebilirsiniz. 

İlk BasamakKatı Giriş Korumasıİkinci BasamakNem Koruması
0Koruma yok.0Sıvı ve neme karşı koruma yok.
150 mm’nin üzerindeki katı cisimlere, örneğin ellerin kazara dokunmasına karşı korumalıdır.1Yoğuşmaya karşı korumalı.
2Parmaklar gibi 12 mm’nin üzerindeki katı cisimlere karşı korumalıdır.2Dikeyden 15 dereceden daha az açıyla su sıçramasına karşı korumalı
32,5 mm’nin üzerindeki katı nesnelere, örneğin aletlere ve tellere karşı korumalıdır.3Dikey olarak 60 dereceden daha az açıda su sıçramasına karşı korumalı.
41 mm’nin üzerindeki katı cisimlere, örneğin tellere ve çivilere karşı korumalıdır.4Herhangi bir yönden gelen su sıçramasına karşı korumalı.
5Toza karşı korumalı sınırlı giriş, zararlı tortu içermez.5Herhangi bir yönden gelen düşük basınçlı tazyikli sulardan korunmuştur.
6Toza karşı tamamen korumalıdır.6Herhangi bir yönden gelen yüksek basınçlı tazyikli sulardan korunmuştur.
  715 santimetre ile 1 metre arasında suya daldırılmaya karşı korumalıderinlik.
  8Belirli bir basınca kadar uzun süreli daldırmaya karşı korumalı.
  9Buhar püskürtmeli suya karşı korumalı