Doğal Işığı Dikkate Alın

Pencerelerden güneş ışığının cömertçe içeri girmesine izin verin. Doğal ışığı yansıtan aynalar kullanarak, doğal ışığın odanın her tarafına yayılmasına imkan sağlayın. Doğal güneş ışığı, bir odanın daha büyük, daha parlak ve tamamen daha davetkar hissedilmesine yardımcı olur.

Tek bir ışık kaynağı kullanmayın

Bir odada tek bir ışık kullanılması, köşelerin gölgede kalmasına ve odanın çok daha küçük görünmesine neden olur. Tek başına bir odayı aydınlatacak bir ışık kaynağının çok parlak olması gerekir ve bu ışık kaynağı rahatsız edici sert bir aydınlatma etkisi sunacaktır.

Farklı ışık katmanlarını dikkate almayı unutmayın

Dikkate alınması gereken ilk şey, bazen genel aydınlatma olarak da adlandırılan ortam ışığıdır. Bu hepimizin otomatik olarak düşüneceği en temel aydınlatma seviyesidir. Odanın en çok kullanılan kısımlarını aydınlatan, geniş bir aydınlatma yayılımı sağlayan avizeler bu aydınlatmaya örnektir.

Düşünülmesi gereken bir sonraki katman görev aydınlatmasıdır. Buna iyi bir örnek, bir masa lambası veya en sevilen okuma köşesinin yanındaki bir lambader olabilir.

Bir sonraki ilgi odağı, vurgulu aydınlatmadır. Burası nesneleri, sanat eserlerini veya mimari özellikleri seçip ışıkla vurguladığınız yerdir. Bu, armatürün kendisinden ziyade ışıkla yarattığınız efektle ilgilidir. Bu son ışık katmanı dekoratiftir ve ambiyans sağlar. Her şey ışığın bir sanat olmasıyla, sadece bir işlevden ziyade kendi güzelliğini getirmesiyle ilgilidir.

Dimmer kullanımını göz ardı etmeyin

Dimmerler, yalnızca hangi ışıkları açacağınız konusunda değil aynı zamanda parlaklık seviyeleri konusunda da size daha fazla esneklik sağladığı için aydınlatma planınıza büyük bir avantaj sağlar. Oturma odaları dimmer için harika bir örnektir, çünkü çocuklarla oynarken onların oynamasını sağlayacak kadar iyi aydınlatmaya sahip parlak ışıklar istersiniz. Ancak huzur anınızı yakaladığınızda ihtiyacınız olan son şey, sert ışık altında rahatlamaya çalışmaktır. Işıkları kısabilmek, tüm ışık katmanlarını kullanırken aynı zamanda rahatlatıcı bir ortam yaratabileceğiniz anlamına gelir.

Gölgeleri unutmayın

Banyoda ayna karşısında yüzünüzde gölge oluşturan bir aydınlatmaya izin vermeyin. Gerekli tavan lambasının yanı sıra, aynanın her iki yanındaki aplikler kullanarak gölge oluşumunu engelleyin.

Mutfakta, merkezde kullanacağınız bir avize tezgahta çalışırken önünüzde gölge oluşmasına neden olur. Işıkla tezgah arasında siz varsınız. Bunu engellemek için tezgah üzeri aydınlatmalar kullanın.

Güvenliğin çok önemli olduğunu unutmayın;

Islak ve nemli ortamlar için aydınlatma ürünlerinin bu mekan için özel olarak yapılmış olması gerekir ve ürünler IP derecesi ile sınıflandırılmıştır.

Kullanacağınız mekana uygun IP derecesine sahip bir ürün kullandığınızdan emin olun.

(Daha fazla bilgi için: https://www.avonni.com/ev-aydinlatmalarinda-ip-derecelendirmesi/)

Binanızda topraklama hattı olup olmadığını bilin

1980’den önce inşa edilen evlerde topraklama hattı bulundurmalarını gerektiren bir mevzuat yoktu, dolayısıyla bu tarihten önce inşa edilen evlerin bir kısmında toprak hattı bulunmuyor. Evinizin kablolarını yeniden döşeme masrafına girmek istemiyorsanız, aydınlatma ürünlerinde Sınıf II (Topraklama hattı gerektirmeyen) modellerini tercih edin.

Lümen miktarını unutmayın

Lümen nedir? Lümen basitçe ışık kaynağının (Ampul, LED, spot v.b.) yaydığı görünür ışık miktarıdır. Eskiden, ışık miktarını tanımlamak için watt değerini kullanırdık, ancak watt aslında ışığın üretilmesi için kullanılan elektrik miktarıdır. Bir ışık şiddetini doğru tanımlamak lümen bilgisi ile olur. Lümen (bazen lm’ye kısaltılır) bu nedenle daha güvenilir bir ölçüm kaynağı haline geldi ve bir odayı aydınlatırken yapılan yaygın hatalardan biri ışığın ihtiyaçlarınıza uygun parlaklığa sahip olmamasıdır. Dimmerli ışıklara sahip olmak bu durumu büyük ölçüde düzeltecektir ancak yine de odanızı yıl boyunca tam kapasiteyle kullanabilmenizi sağlamak için doğru lümen değerine sahip olmanız gerekecektir.

Enerji tüketimini göz ardı etmeyin

LED ampuller modern ve akıllı bir aydınlatma tercihidir. Yaydıkları ışığa oranla daha az enerji tüketirler ve elektrik faturalarınızın düşmesine yardımcı olurlar.

İyi bir LED ampul sizin için pahalıysa, önce en çok kullandığınız odalardaki ampulleri yenileyin. Zamanla diğer odaları da yenilemeye devam edin.

Çok küçük veya çok büyük bir aydınlatma armatürü kullanmayın

Bu esas olarak estetikle ilgilidir ve biraz bilimsellik içerse de, çoğu kişisel tercihinize ve yaratmak istediğiniz etkiye bağlı olacaktır. Odada bulunan çok büyük ya da çok küçük aydınlatmalar odanın orantısız görünmesine neden olacaktır. Odanızın boyutlarına uygun bir aydınlatma seçin. Eğer iki ebat arasında kararsız kalırsanız büyük olanı tercih edin.