Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgını nedeni ile birçok insan evden çalışmaya başladı. Siz de gönüllü olarak evden çalışmayı tercih edenlerden misiniz? Daha önce ofis ortamında masa başı çalışırken şimdi evinizin bir bölümünü ofis ortamına dönüştürmek zorunda mı kaldınız? Evinizin aydınlatmalarını dinlenmek ve rahatlamak amacıyla seçmiştiniz ama şimdi çalışmak için ne gibi değişiklikler yapmanız gerekiyor? Ev Ofisi için aydınlatma düzenlemesi yapmaz ve kötü bir aydınlatma ile çalışırsanız verimliliğiniz düşer, enerjiniz azalır, göz yorgunlukları ve baş ağrıları ile karşılaşır böylece çalışma yeteneğiniz ve isteğinizi kaybedersiniz.
Işığın Niteliği :
Renk Sıcaklığı :
Evlerde kullanılan aydınlatmalar, dinlendirici etkisi daha yüksek olan 3000K renk sıcaklığındaki ampuller ile yapılır. Ofis ortamlarında ise enerji seviyesi daha yüksek olan ve çalışanları daha dinç tutma amacıyla 6500K renk sıcaklığındaki aydınlatmalar kullanılır. Evinizin ampullerini değiştirmek yerine masanızın üzerini aydınlatan özel bir aydınlatmanız var ise bu aydınlatma aracındaki ışığı 6500K ışık renginde bir ampul ile değiştirin. Eğer böyle bir aydınlatmanız yok ise bir çalışma masası lambası almak harika bir çözüm olabilir.
CRI ( Renksel Geri Verim İndexi) :
Obje renklerinin çok önemli olduğu bir iş üzerinde çalışıyorsanız (Fotoğrafçılık, kumaş işleri, boya işleri vb. ) bu durumda objelerin renklerini en doğru biçimde gösterecek yüksek CRI değerine sahip bir aydınlatmaya ihtiyacınız var demektir.
Kamaşmaları engelleyin.
Parlak bir ışık kaynağının ya da yansımasının görüşümüze negatif yönde etki etmesine kamaşma denilir. Işığın az olması görme yeteneğimizi olumsuz olarak etkilerken, gereğinden çok olması da görme kabiliyetimizi olumsuz olarak etkilemektedir. Işık kaynağının direkt olarak gözümüze gelmesi en çok karşılaştığımız kamaşma problemlerinden birisidir.
Kamaşmayı engellemek için evimizde kullanacağımız masanın pozisyonu, yönü ya da kendi oturma pozisyonunuz ve yönünüzü değiştirerek çalışma masanıza ya da kullandığınız bilgisayarınıza arzu edilenden çok ışığın gelmesini engellemeliyiz.
Bilgisayarınızda çalışırken arkanıza yerleştirilen bir ışık kaynağı, monitörünüzde can sıkıcı bir parlama yaratacaktır.
Kamaşmayı engellemenin bir başka kolay yolu da avizelerimizin ampullerini bir abajur şapkası ile kapatıp daha yumuşak bir ışık vermesini sağlamak olabilir.
Gölge oluşmasına izin vermeyin.
Çalışma masanız üzerine gölge düşmemelidir. Eğer arkadan gelen bir ışık ile çalışıyorsanız bu durumda masanız üzerinde kendi gölgeniz olacaktır. Bunu engellemek için ışığın seviyesi ve açısı ayarlanabilir bir masa lambası tercih edilmelidir. Ayarlanabilir masa lambaları ile aydınlatmayı işinize uygun hale getirebilirsiniz. El yazısı ile çalışıyorsanız sol el ya da sağ el kullanımına göre, kendi kolunuzun gölgesini engellemek için masa lambanızı masanızın sağı ya da soluna taşıyabilmeniz gerekir. Kablo uzunluğu buna uygun bir masa lambası edinin.
Durağan aydınlatma olmalı.
Işık kaynağının verdiği ışık sabit olmalıdır yani titreşim yapmamalıdır. Zamana bağlı olarak ışık kaynağındaki ani değişimler titreşim olarak tanımlanır. Titreşen bir ışık kaynağı ile aydınlatılmış bir alanda çalışmak gözlerin çabuk yorulmasına neden olur. Bizler bu titreşimleri fark etmesek de gözümüz bu titreşimleri beynimize iletir. Bu tarz titreşimler göz bozulmalarına sebep olabileceği gibi bazı kişilerde baş ağrılarına da sebep olabilmektedir. Titreşim yapmayan ampulleri tercih edin.
Gün ışığından faydalanın.
Pencerenizden gelen doğal ışığın eşsiz faydasını göz ardı etmeyin. Güneş ışığı, çalışma ortamını iyileştiren sıcak bir aydınlatma üretir. Gün ışığından faydalanmak için masanızı pencerenizin hemen önüne kurmayı düşünebilirsiniz. Öte yandan, günün belirli saatlerinde çalışma masanızda kamaşma yapabilecek doğrudan güneş ışığını da hesaba katmanız gerekebilir. Evet, parlak yüzeyler zaman zaman bir sorun olabilir, ancak doğal ışıkta kontrollü bir şekilde çalışmayı deneyin ve yapay aydınlatma ile güzelce karışmasını sağlayın. Gün ışığın günün herhangi bir saatinde gölge oluşturmaması için iş masanızı kuzey veya güney yönlerinde hizalamak uygun bir çözümdür.
Masanız pencere kenarında değilse tüm gün evde kalmayın. Bir bahane bulun varsa bahçeniz yoksa balkona çıkarak gün ışığından faydalanın. Çalışma odanızda bulunan tüm aydınlatmalar floresan ampullerden oluşuyor ise ya bu ampulleri değiştirin ya da ilave olarak floresan olmayan aydınlatmalar ekleyin. Unutmayın sadece floresan lambalar altında çalışmak migren ağrılarınızı tetikleyebilir.