Aydınlatma, bir mekanı dönüştürmenin en güçlü yollarından biridir ve bu nedenle aydınlatma tiplerini anlamak çok önemlidir.

Aydınlatma, amacı bakımından 4 bölüme ayrılır.

1-) Ortam Aydınlatması

Odanın ışığını sağlayan ve güvenli bir biçimde hareket etmenize imkan veren aydınlatmalardır. En iyi bilinen ve en çok kullanılan aydınlatma türü ortam aydınlatmasıdır. İşlevi, odada yeterli aydınlatmayı sağlamaktır.

2-) Görev Aydınlatması

Adından da anlaşılacağı gibi, belirli bir işlevi tamamlamanıza yardımcı olmak için kullanılan aydınlatmalardır. Çalışma masası lambaları, okuma aplikleri, makyaj aydınlatmaları ya da mutfak tezgahları üzerinde yer alan aydınlatmalardır.

3-) Vurgu Aydınlatması

Bu açık farkla en yaratıcı ve ilginç aydınlatma kategorisidir, vurgulu aydınlatma, farklı bir ambiyans yaratmak veya evinizde dikkat çekmek istediğiniz nesneleri vurgulamak için kullanılır.

4-) Özel aydınlatma

Mekana bir karakter getiren avizeler ve özel tasarlanmış dekoratif aydınlatmalardır.

Apliklerden sarkıtlara ve gömme ışıklardan ray spotlara kadar iç mekan aydınlatmasında kullanılan tüm armatür türlerini ve bunları nerede kullanacağınız konusunu sizler için inceledik.

1-) GÖMME IŞIKLAR

Gömme ışıklar veya gömme spotlar ahşap ya da alçıpan tavanlarda oyuk içine monte edilen bir aydınlatma armatürüdür. Monte edildiğinde, tavan yüzeyinden aşağıya doğru aydınlatma sağlar.

Gömme ışıklar hem ortam aydınlatması hem de vurgu aydınlatması için kullanılabilir. Tavanın duvara yakın kısımlarında bulunan ve açılı bir ışık sağlayan gömme aydınlatmalar, duvarda bulunan  tablo ya da objeleri aydınlatabilir. Tavan yüksekliğinin yetersiz olduğu mekanlarda, gömme aydınlatmalar kullanılarak, dikey hacimden herhangi bir alan kullanmadan odayı aydınlatmak mümkündür. Alçak tavanlı evler için en uygun aydınlatma çözümüdür.

 2-) YÜZEY MONTAJ AYDINLATMALARI

Tavanın yüzeyine monte edilen aydınlatmalardır. Bu nedenle tavan lambaları olarak da adlandırılabilirler. Çeşitli şekil ve boyutlarda bulunurlar ve gömme aydınlatmanın kurulamadığı uygulamalar için mükemmeldirler. Yüzeye monte aydınlatma armatürlerini takmak, değiştirmek ve çıkarmak, gömme olanlardan daha kolaydır. Gömme aydınlatmaların kullanılamadığı alçak tavanlı evler için idealdir.

3-) RAY AYDINLATMASI

Ray aydınlatması, içinde elektrik iletkenleri bulunan, ayarlanabilir spot veya sarkıt lambaların takıldığı, metal bir yapı üzerinde bulunan bir dizi ışıktan oluşur. Nesneler, sanat eserleri, raflar ve teşhir üniteleri gibi odanın belirli alanlarını vurgulamak istediğinizde ray aydınlatmaları mükemmel bir çözümdür.  Işık kaynağı bir hat boyunca değiştirilebilmekte ve ayrıca vurgulanması istenen noktaya göre ışık açısı ayarlanabilmektedir.

4-) SARKITLAR

Sarkıt lambalar genellikle çoklu olarak kullanılır, mutfak tezgahları ve yemek masaları üzerine düz bir çizgide asılır veya diğer odalarda yuvarlak bir tepsiden dairesel sarkıtılarak genel aydınlatmayı sağlarlar. Ayrıca günümüzde sarkıt lambalar, yatak odalarında geleneksel duvar aplikleri/okuma lambalarının yerini almaktadır. Yatağın her iki tarafında, tavandan sarkan dekoratif bir unsur olarak kullanılmaktadır.

Görev aydınlatması, ortam aydınlatması ve dekoratif aydınlatma sağlamak için evinizin tüm odalarına sarkıt aydınlatmalar yerleştirilebilir. Ayrıca sarkıt lambalar, zemin veya masa lambalarından çok daha az yer kapladığından dağınıklığı azaltır.

5-) LİNEER (DOĞRUSAL) AYDINLATMALAR

Çok farklı formlarda üretilebilen lineer led aydınlatma ürünleri, ortamın dekorasyonuna muazzam bir şekilde uyum sağlar. İç mekan lineer aydınlatma, estetik ve teknik unsurları birleştirir. Doğrusal ışıklar, led şeritlerin esnekliği sayesinde çok farklı formlara sahip olabilir ve gömme, asma ve yüzeye monte olmak üzere üç şekilde de kullanılabilir.

6-) AVİZELER

Ev aydınlatması söz konusu olduğunda evin tarzını vurgulamakta en önemli aydınlatma öğesi avizelerdir. Odanızın ruh halini belirleyen, misafirlerinizin dikkatini çeken, ortamdaki mobilya, halı ve perdelerin uyumunu ortaya çıkaran ışık avizelerden gelir.

Avizeler, yalnızca etkileyici bir görsellik sunmazlar ayrıca her oda için ana aydınlatma kaynağını oluştururlar.

7-) APLİKLER

Duvar apliği, evinizde hem genel hem de vurgu aydınlatması amacıyla kullanabileceğiniz, duvara monte edilen bir armatür türüdür. Yatak odası, koridor, mutfak veya banyo için mükemmeldirler. 

Ayna üzeri aplikleri banyolarda, tablo apliklerini salonlarda, yatak başı okuma apliklerini yatak odalarında kullanmak, evinizi aydınlatmanın harika bir yoludur.

Duvar aplikleri, odanızın olduğundan daha büyük görülmesine yardımcı olur.
 

😎 LAMBADERLER (YER LAMBALARI)

Zemin lambaları herhangi bir kurulum ya da kablolama gerektirmeden kullanabileceğiniz aydınlatmalardır. Alçak tavanlı odalarda aydınlatma yönü tavana bakan lambaderler tercih edilmelidir. Aşağıdan tavanı aydınlatmak tavanın daha yüksek gözükmesine ve böylece odanızın daha ferah gözükmesini sağlar. Oturma odası ve salonunuzun dekorunu tamamlamak için odanın köşesinde bir lambader kullanın. Kumaş şapkaya sahip lambaderler yumuşak ve dinlendirici ışık için ideal ürünlerdir.

9-) GİZLİ AYDINLATMALAR

Gizli aydınlatmalar, dolaylı bir aydınlatma uygulaması olup, tavandan/duvardan yansıyan ışıklar ile ortamın aydınlatılmasını sağlar. Tavandan ya da duvardan yansıyan ışıklar ortamda daha az kontrast oluşmasına sebep olur. Göz yormayan konforlu bir aydınlatma sunar ancak direkt aydınlatmaya oranla aynı ışık seviyesi için daha fazla elektrik tüketimine sebep olur. Arka plan aydınlatmaları da bu aydınlatma grubuna girer. Mobilya ve televizyonların bazılarında kullanılan arka plan aydınlatmaları, arkadaki duvarı aydınlatarak kontrast oluşturur ve mobilya/televizyonun görsel olarak öne çıkmasını sağlar.